Сайт Марини Бєлової
Гість | RSS
| |
Головна » 2013 » Січень » 10 » Стаття про V фестиваль авторської музики і поезії "Долинський листопад" 2012
16:30
Стаття про V фестиваль авторської музики і поезії "Долинський листопад" 2012
У Долинській парад, зорепад, листопад…

У Долинській парад, зорепад, листопад.
В нас не всі ще таланти розкриті.
Фестиваль, фестиваль! Лине пісня у даль,
І серця наші й душі відкриті.
І осінні ці дні. І вірші, і пісні,
Незрівнянно чудова погода.
Фестиваль, фестиваль! Це – пісень карнавал,
І осіння навкруг позолота.


Цією піснею на слова Валентини Бугрій хор учнів музичної школи вітав усіх присутніх гостей і глядачів на п'ятому ювілейному відкритому фестивалі-конкурсі авторської музики і поезії „Долинський листопад”. Музику до пісні створила засновник фестивалю, композитор, директор музичної школи - М.Бєлова, яка і акомпанувала хору.
На свято музики і поезії в привітному залі „Червона Калина”, який люб’язно надала дирекція комбінату КГЗКОРу, з’їхались понад 40 учасників з Кіровоградської та Дніпропетровської областей, Долинського району.
Всіх присутніх і гостей тепло вітали заступник голови райдержадміністрації Ірина Бондаренко, заступник голови міської ради і представник від партії Регіонів Лілія Бабенко та депутат обласної ради Петро Костючок, які активно сприяють розвитку та популяризації мистецтва , зокрема, проведенню цього фестивалю.
Мариною Миколаївною було представлено компетентне журі у складі: відомої Криворізької поетеси, уродженки Долинського району – Любові Баранової; поета і письменника з Києва – Володимира Яремчука; поета і прозаїка, співця рідного краю, члена обласного літературного об’єднання „Степ” – Михайла Родинченка; відомої на Україні художниці і поетеси – Ольги Кондратенко; переможця Всеукраїнських конкурсів та минулорічного фестивалю „Долинський листопад” – Андрія Шульги з Кіровограду.
Перед самим початком фестивалю в фойє молодіжного центру в мистецькому оформлені художніх виробів учнями та викладачами музичної школи – Оксани Москалік та Ольги Омельченко всіх чекала осінь: тут і осіння галявина; оригінальні вази з макаронних виробів, вкритих позолотою; осінній дизайн картин та проведення майстер-класу з виготовлення осінніх квітів.
І тематика музичних і поетичних виступів майже вся була пронизана осінніми мотивами.
Вже традиційно на початку фестивалю звучала пісня на слова Л.Баранової „Магія осені”, хлібом-сіллю вітали гостей учні народно-сценічної хореографії районної дитячої музичної школи піснею - гімн „Кіровоградщина”.
Ведуча Оксана Сухицька з притаманною майстерністю оголошувала всі номінації.
В першій номінації „Виконавець авторської пісні” перемогла співачка з академічною манерою виконання Оксана Кондратенко з міста Кіровограду. Музику до пісні написала композитор Ольга Капітоненко, викладач Кіровоградської школи мистецтв, яка отримала друге місце як автор музики.
Любов Лісова з Долинської вперше співала сольно „Осінню пісню”, слова до якої написала сама (музика М. Бєлової) і зайняла, по праву, друге місце у двох номінаціях, як виконавець та автор слів до пісні. До речі, в номінації „Пісенна поезія” вона отримала перше місце і таким чином отримала три нагороди! М’яка ліричність поезії в її виконання не залишила байдужими ні глядачів, ні журі.
Постійні учасники фестивалю народно-обрядовий колектив „Калина” - невтомні метри сцени, які завжди піднімають настрій своєю енергією, оптимізмом. В їх репертуарі, крім народних пісень звучать авторські пісні Долинських композиторів. В цей день вони співали пісню „Полечка Долинська” (слова В.Яремчука). Хоч і зайняли вони третє місце, але їхньому керівнику – Юлії Давидовській від адміністрації міста була вручена подяка за сприяння розвитку і популяризацію авторської музики і поезії в Долинському районі. Автор музики цієї пісні - Віталій Вовторнік (викладач Долинської музичної школи) отримав перше місце. З однаковою кількістю балів ще отримала перше місце (теж викладач цієї школи) - Людмила Пшебильська. Її пісню співала донька Влада і посіла третє місце за виконання.
А сама молодша учасниця Марина Середенко (м. Долинська) з викладачем Чернецькою Валентиною, яка їй акомпанувала, легко і весело виконали дитячу пісню „Сім сестричок”.
Номінація „Пісенна поезія” сама по собі унікальна, бо конкурсів з пісенною поезією на Украйні одиниці. Але не в усіх учасників вона була саме пісенною, тому на наступний рік було вирішено відібрати і пропонувати виразно читати по одному віршу, який в подальшому міг би стати саме піснею.
Майже на один бал від першого місця відставала Наталія Бідненко з міста Кіровограда і Леонід Талалайченко з Кривого Рогу – тож вони отримали 2 місце (до речі, Леонід зайняв третю сходинку і як автор-виконавець). Третє місце поділили за однаковою кількістю балів аж чотири учасники: Голованов Микола (Маловисківський район); Костенко Олексій (Кіровоград); Перун Ельвіра (Кривий Ріг, вона ж зайняла третє місце в номінації «Автор і виконавець»); Володимир Герасименко (місто Долинська). Володимир зайняв ще перше місце в номінації „Автор музики та виконавець”! Вірші та музика у нього різнопланові: тут і лірика, і патріотична направленість, козацький дух та трагізм афганської тематики
Цікаві поетичні рядки прозвучали у поетів: Тетяни Кузьменко (с. Катеринівка), Віктора Лукаша, Наталії Гузнак і Валентини Бугрій, .
Самою ж цікавою, на мій погляд, була остання велика номінація „Автор і виконавець”. Не поступалися у виконанні дорослим і наша талановита молодь. Віталія Горова ( учениця Долинської музичної школи) повністю написала власну пісню „Звучит мелодия” та посіла друге місце. Друге місце зайняв чудовий виконавець власних пісень Ігор Лєбєдєв (Кіровоград) та викладач з Кіровоградської музичної школи №3 – гітарист і співак Олексій Костенко. Третє місце посіли викладач Пантаївської музичної школи - Липка Олена та учень третьої Кіровоградської музичної школи - Микита Воробйов, який представив свою пісню вправно акомпануючи собі на гітарі.
Не звичною була манера виконання пісень у Адана Нікотери, який родом з Америки і зараз працює викладачем англійської мови у Долинській загальноосвітній школі № 4. Він є представником Корпусу миру в Україні. Адан виразно виконав власну пісню англійською мовою, акомпануючи собі на фортепіано.
Переможці фестивалю-конкурсу отримали пам’ятні сувеніри в формі скрипічних ключів, ноток, богині Перемоги - Ніки та інших цікавих сувенірів, майже таких, як на Міжнародних конкурсах. Але найвищу нагороду - золотий мікрофон та диплом Гран-Прі одержала Андрієнко Валерія (учениця Долинської музичної школи) за власну пісню „Осінь все розфарбувала”. Вона була виконана майстерно і артистично, розкритий повністю її художній зміст.
Лічильна комісія у складі: методиста відділу культури Лесі Молчанової, викладачів музичної школи та випускника Київського національного університету культури і мистецтва - Валентина Великорода підраховували бали і вчасно підготувати грамоти. Під час останнього підсумку результатів конкурсу з запалом, елегантністю та чіткою відточеністю рухів вітали гостей учні музичної школи відділів народно-сценічної та сучасної бальної хореографії (викладачі - Галина Жир та Валентина Бойко). Колоритне сопрано Клімової Марії ( з Кривого Рогу)– дипломанта Міжнародного конкурсу „Шоу-фест” та виконання власної пісні Андрієм Шульгою привело всіх учасників у захват.
Свято підходило до завершення. Організатори фестивалю дарували фінальну пісню „Гімн фестивалю „Долинський листопад” всім переможцям та учасникам. Музику до гімну написала Марина Бєлова. Вона ж і подякувала за підтримку кандидата у народні депутати по 103 виборчому округу Сергія Кузьменка та його представника у Долинському районі Інну Зеленокорінну; за сприяння розвитку і популяризацію авторської музики і поезії - депутата обласної ради Петра Костючка, адміністрацію району, міста в особі його мера – Сергія Зеленокорінного, відділ культури і туризму, учнів і викладачів музичної школи.
Слова до пісні написав засновник Криворізької громадської літературно-громадської організації „Лотос”, поет – Анатолій Грес (уродженець Долинського району):

Є на землі містечко невелике, Долинською назвали на віки.
Тепер спішать на "Листопад Долинський" поети, музиканти й співаки.
Прийде зима. Холодна в небі просинь. А в пам'яті цвіте весняний сад.
А в серці - чарівна Долинська осінь і золотий "Долинський листопад".
Тут звідусіль луна: "Ласкаво просим!" Людське вітання щире і просте.
Вирує на землі Долинська осінь, вітає долин чан і всіх гостей.
Відомої ми творчої родини, тож будемо співать, радіть, дружить.
Бо як без слова не бува людини, так в ній без пісні не знайти душі.
Виблискують осінні ранні роси, і в небесах стрімкий курличе клин.
А на землі дзвенить Долинська осінь, щоб земляки тут в радості жили…


Як листя з осінніх дерев на учасників фестивалю посипались салюти-феєрверки з декоративним листям...

Дарія Попова
Переглядів: 653 | Додав: Марина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 37
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0